Frissítve

2023. okt. 5.

Kutatók Éjszakája a korábbi években

2023. szeptember 29.

Helyszín: PTE TTK (Pécs, Ifjúság útja 6.) 16.00 - 22.00

Az UNIV Tv összefoglalója az eseményről

Ossza meg velünk véleményét - töltse ki KÉRDŐÍVÜNKET!

Rengeteg látogató és fergeteges hangulat a Kutatók Éjszakáján

Szeptember utolsó péntekén ismét megtelt a Természettudományi Kar épülete élettel és nyüzsgő, kíváncsi fiatalsággal. 18 helyszínen 35 programmal vártuk az érdeklődőket. Látogatóink nagyobb része az általános- és középiskolás korosztályt képviselte, akik tanári vezetéssel, családdal, baráti társasággal jöttek el hozzánk. A nagy sajtóérdeklődés mellett megrendezett eseményen közel 700 látogató vett részt.

Reményeink szerint mindenki pozitív élményekkel gazdagodva távozott, a programsorozattal sikerült a tudományos pálya felé fordítani a fiatalok érdeklődését és egyben újabb híveket is szereztünk a természet-, informatika- és sporttudományoknak!

Ezúton is köszönjük valamennyi résztvevő, segítő kolléga munkáját! Az előadást, bemutatót tartó oktatók, kutatók, hallgatók aktivitása és a TTK HÖK közreműködése elengedhetetlen volt a rendezvény sikeres lebonyolításához.

Programjaink délután 4 órakor indultak és ezután hamar benépesedett az épület, hiszen mintegy 250 diák érkezett külön busszal a rendezvényre. Szép számmal érkeztek családok és iskolás csoportok Pécsről, illetve a környező településekről is (Barcs, Mohács, Kaposvár, Nagyatád), az előadótermek pedig gyorsan megteltek a kíváncsi látogatókkal. A program végéig nyitva tartó laborokban szünet nélkül dolgoztak a kollégák, folyamatos volt az érdeklődés, kicsik és nagyok váltották egymást a mikroszkópok és más kutatóeszközök fölött. Nagy volt a nyüzsgés az aulában is, ahol a Körber Hungária Kft. standja várta játékra a kisebbeket és szakmai beszélgetésre a nagyobbakat. Emellett a Sporttudományi és Testnevelési Intézet települt ki különböző edzettségi szintet felmérő analitikai eszközökkel, illetve a VR világgal ismerkedhetek az informatika iránt érdeklődő diákok. Sok látogatót vonzottak a fizika, földrajz, kémia, biológia, informatika és matematika, valamint sporttudomány témájú előadások egészen este 10 óráig, rengeteg terem telt meg zsúfolásig az érdeklődő közönséggel.

Kollégáink visszajelzései és a látogatóink tapasztalatai alapján ismét sikerült egy jó hangulatú, szakmailag magas színvonalú, emellett pedig izgalmas és szórakoztató, teltházas esti-éjszakai programot összeállítanunk!


2022. szeptember 30.

Helyszín: PTE TTK (Pécs, Ifjúság útja 6.) 16.00 - 22.00


2021. szeptember 24.

Helyszín: PTE TTK (Pécs, Ifjúság útja 6.) 16.00 - 22.00

Részletes TTK program

A PTE Kutatók Éjszakája honlapja.


2020. november 27.

Helyszín: online

A PTE Kutatók Éjszakája honlapja.


2019. szeptember 27.

Helyszín: PTE TTK (Pécs, Ifjúság útja 6.) 16.00 - 22.00

Az UNIV TV beszámolója az eseményről.


2018. szeptember 28.

Helyszín: PTE TTK (Pécs, Ifjúság útja 6.) 16.00 - 22.00

Részletes TTK program
Programtérkép
A rendezvény fotói a galériában

Ismét nagy sikerű rendezvényt szervezett karunk szeptember utolsó péntekén, a Kutatók Éjszakáján. A TTK épületeiben 17 helyszínen 50 féle programból válogathattak az érdeklődök, akiknek nagyobb része a 10-18 éves korosztályból került ki.

Megközelítőleg 20 pécsi és vidéki gimnáziumból és általános iskolából érkezett csoport tanári vezetéssel, sokan családdal, baráti társasággal jöttek el. A TTK által szervezett programjainkon összesen több mint 2500 látogató volt.

A Kutatók Éjszakája évről-évre bebizonyítja, hogy az emberek igenis érdeklődnek a tudományok iránt, és a diákként talán nem annyira kedvelt tudományterületek is felkeltik az érdeklődést és vonzó programot jelentenek. Reményeink szerint mindenki pozitív élményekkel gazdagodva távozott, a programsorozattal sikerült a tudományos pálya felé fordítani a fiatalok érdeklődését és egyben újabb híveket is szereztünk a természet-, informatika- és sporttudományoknak!

Ezúton is köszönjük valamennyi résztvevő, segítő kolléga munkáját! Az előadást, bemutatót tartó oktatók, kutatók, hallgatók aktivitása és a TTK HÖK közreműködése elengedhetetlen volt a sikeres lebonyolításhoz.

Beszámoló a 2018-as Kutatók Éjszakájáról:

A megszokottnál korábban, már délután 3 órakor indult a program és hamar benépesedett az épület. Egy EFOP pályázatnak köszönhetően a régió más városaiból szervezetten utazhattak Pécsre közép- és általános iskolás diákok, akiknek külön előadásokat és bemutatókat szervezett a Kar a kora délutáni időszakra. A nyilvános programjaink 5 órától indultak, és bizony sietni kellett, hogy a kémia vagy a fizika előadóban jusson hely mindenkinek! Szép számmal érkeztek iskolás csoportok Pécsről, illetve a környező településekről is, a folyosók megteltek az élményeiket mesélő, új helyszínekre igyekvő látogatókkal, a legfiatalabbaktól a nagyszülőkig. A program végéig nyitva tartó laborokban alig tudtak pihenni a kollégák, folyamatos volt az érdeklődés, kicsik és nagyok váltották egymást a mikroszkópok és más kutatóeszközök fölött. Nagy volt a forgalom az aulában, ahol a Sporttudományi és Testnevelési Intézet több programja mellett robotprogramozó és digitális terepasztal bemutatóra is sor került. Az aula galériáján a szellemi kihívások kedvelői ismerkedhettek meg díjnyertes társasjátékokkal. A fizika előadóteremben a hatalmas érdeklődés miatt meg kellett ismételni az elektromosságról szóló bemutatót. A C épület előadóiban telt ház volt egész este, sok látogatót vonzottak a földrajz, kémia, biológia, informatika és matematika témájú előadások.


2017. szeptember 29.

Helyszín: PTE TTK, PTE Szentágothai János Kutatóközpont (Pécs, Ifjúság útja 6. és 20.) 16.00 - 23.00

Részletes TTK program
A rendezvény fotói a galériában.


2016. szeptember 30.

Helyszín: PTE TTK, PTE BTK (Pécs, Ifjúság útja 6.) 14.00 - 22.00

Részletes TTK program
A rendezvény fotói a galériában.

Ismét nagy siker volt a Kutatók Éjszakája

Idén sem kellett csalódnunk: az emberek, férfiak és nők, fiatalok és idősebbek igenis érdeklődnek a természettudományok iránt!

Némi aggodalommal vártuk az idei Kutatók Éjszakáját, mert sok új helyszín és érdekesség jelent meg a PTE ajánlatában, de ez szerencsére nem látszott meg a kar programjaira látogatók számán. „Telt ház” előtt zajlottak a fizika tárgyú bemutatók, csakúgy, mint az ételkóstolóval egybekötött japán kultúrát bemutató „Szaké, szusi, bonsai” előadás. Csillogó szemű gyerekek figyelték a kémia csodáit a külön számukra megszervezett programon, és az évről-évre visszatérő, nagy kémia bemutató is hozta a formáját: a 140 fős előadó csordultig megtelt, a kívül rekedtek a folyosóról követték az eseményeket. Biológia, földrajz, informatika, matematika vagy sport - minden témára volt érdeklődés, a látogatók aktív részvétellel még kis ajándékokhoz is juthattak.

Az aulában is nagy volt a forgalom. A Fitt Help Desk állapotfelméréssel, értékeléssel és jó tanácsokkal fogadta az érdeklődőket, a parasportokat (kerekesszékes vívás, boccia) a bemutató után ki lehetett próbálni, és ismét kellemes szellemi párbajt hozott a sport kvíz.

A program során végig nyitva tartó laborokban folyamatos volt az érdeklődés, kicsik és nagyok váltották egymást a mikroszkópok és más kutatóeszközök fölött.

Hála a nagyszerű időjárási körülményeknek, a távcsöves megfigyelés is nagyon jól sikerült, a derült égbolton - a fényszennyezéstől eltekintve - egész sok égitest volt látható a sportpályáról. Mintegy 350 ember nézett távcsövekbe, látta a Marsot, a Szaturnuszt, kettőscsillagokat, csillaghalmazokat és galaxisokat. Nagy sikere volt a zöld lézeres csillagkép bemutatásnak és mondáknak is.

Ezúton is köszönjük valamennyi résztvevő, segítő kolléga munkáját! Az előadást, bemutatót tartó oktatók, kutatók, hallgatók aktivitása és a TTK HÖK közreműködése elengedhetetlen volt a sikeres lebonyolításhoz.

Reményeink szerint mindenki pozitív élményekkel gazdagodva távozott, a programsorozattal sikerült a tudományos pálya felé fordítani a fiatalok érdeklődését és egyben újabb híveket is szereztünk a természet-, informatika- és sporttudományoknak!

Az UNIV TV beszámolója az eseményről.


2015. szeptember 25.

Helyszínek:

  • PTE TTK, PTE BTK, PTE ETK (Pécs, Ifjúság útja 6.): 16.00 - 22.00
  • PTE Műszaki és Informatikai Kar (Pécs, Boszorkány út 2.): 16.00 - 22.00
  • PTE ÁOK Farmakognóziai Intézet (Pécs, Rókus u. 2.): 17.00 - 21.00

Részletes TTK program (Ifjúság útja 6.)
A rendezvény fotói a galériában.

Csak a "szokásos" - Sok látogató, lelkes érdeklődők a Kutatók Éjszakáján

Szeptember 25-én már délelőtt indult a program a Természettudományi Karon: a PTE Deák Gyakorló felső tagozatos diákjai kimondottan a korosztályuknak készült biológia, földrajz és fizika előadásokat hallgattak meg, illetve a kémia laborban ügyeskedtek.

A délután 4-kor kezdődő előadásokra szép számmal érkeztek már az iskolás csoportok, bizony sietni kellett, hogy a fizika előadóban jusson hely mindenkinek! A folyosók megteltek az élményeiket mesélő, új helyszínekre igyekvő látogatókkal, a legfiatalabbaktól a nagyszülőkig. Bár a látványos kémiai kísérletek bemutatót a legnagyobb, 150 fős előadónkba helyeztük át, így is kevésnek bizonyult a hely - a zsúfolt terem előtti folyósón is álltak az érdeklődők. Nagy sikerrel zajlott a botanikus kerti kalandtúra, a program végéig nyitva tartó laborokban is folyamatos volt az érdeklődés, kicsik és nagyok váltották egymást a mikroszkópok és más kutatóeszközök fölött. A korábbi évekhez hasonlóan nagy volt a forgalom az aulában, ahol az ETK oktatói-hallgatói várták az érdeklődőket egészséges étel-egészséges élet témában kóstolókkal, tesztekkel és jó tanácsokkal. Sok látogatót vonzott valamennyi biológia témájú esemény, csakúgy, mint az informatika és földrajz tudományterület. A Sporttudományi és Testnevelési Intézet is sokszínű és népszerű programokat kínált, a programzáró kvíz során pedig értékes ajándékok találtak gazdára.

A Kutatók Éjszakája évről-évre bebizonyítja, hogy az emberek igenis érdeklődnek a tudományok iránt, és a diákként talán nem annyira kedvelt tudományterületek is felkeltik az érdeklődést és vonzó programot jelentenek.

Reményeink szerint mindenki pozitív élményekkel gazdagodva távozott, a programsorozattal sikerült a tudományos pálya felé fordítani a fiatalok érdeklődését és egyben újabb híveket is szereztünk a természet-, informatika- és sporttudományoknak!

Ezúton is köszönjük valamennyi résztvevő, segítő kolléga munkáját! Az előadást, bemutatót tartó oktatók, kutatók, hallgatók aktivitása és a TTK HÖK közreműködése elengedhetetlen volt a sikeres lebonyolításhoz.

Az UNIV TV beszámolója a Kutatók Éjszakája programról.


2015 előtti Kutatók Éjszakája rendezvények

2014. szeptember 26. részletes program a rendezvény fotói
2013. szeptember 27. részletes program a rendezvény fotói
2012. szeptember 28. részletes program a rendezvény fotói
2011. szeptember 23. részletes program a rendezvény fotói
2010. szeptember 24. részletes program a rendezvény fotói
2009. szeptember 25. részletes program a rendezvény fotói