Photo by Nick Chong on Unsplash
Forrás: https://unsplash.com/photos/N__BnvQ_w18

Frissítve

2022. jan. 6.

Gazdaságinformatikus BSc

A képzés célja

A gazdaságinformatika az informatika legfiatalabb és egyben legdinamikusabban fejlődő szakterülete. A vállalatok számára ugyanis mára az információ éppen olyan erőforrás, mint az anyagok, a pénzeszközök vagy az emberi erőforrások. Szükség van tehát olyan szakemberekre, akik mindezt gazdaságos, hatékony és versenyelőnyt biztosító módon képesek menedzselni. Míg más informatikai képzések az információs rendszerek hardver (műszaki), illetve szoftver (programozó) elemeire koncentrálnak, addig a Gazdaságinformatika szak célja mindezekre épülve, az adat/információ és emberi/szervezeti elemek és problémák szakértőinek képzése.

A szak sajátos előnye, hogy ötvözni képes a Közgazdaságtudományi Kar kiváló minősítésű üzleti képzéseit a Természettudományi Kar ugyancsak elismert informatikai képzéseivel és infrastruktúrájával. Ez nyújt garanciát arra, hogy a leendő szakemberek magas fokú ismeretekkel és képességekkel rendelkezzenek mindkét területen.

Miért előnyös számodra a gazdaságinformatikus szak?

Drága üzleti szoftverek fejlesztésénél régi tapasztalat, hogy az üzletemberek és a programozók „nem egy nyelvet beszélnek”, és ebből komoly károk származhatnak. Ezt a problémát hidalja át a gazdaságinformatikus, aki közel lévén az ügyfélhez, rendszerint tekintélyes részt kap az üzleti haszonból. A gazdaságinformatikusok munkaerőpiaca kevéssé telített. Ezen a területen nincs olyan erős férfi dominancia, így jó karrierlehetőséget kínál hölgyek számára is. A gazdaságinformatikusnak nem kell olyan mély elméleti programozási és matematikai ismereteket tanulnia, mint a programozónak, viszont fontos, hogy érdeklődjön az üzleti folyamatok és globális cégek működési mechanizmusai iránt.

Munkaerőpiaci lehetőségek

Az üzleti vállalkozások és intézmények által széles körben igényelt gazdaságinformatikai munkakörök az alábbiak: rendszervezési, elemzési feladatok, új üzleti megoldások fejlesztését és bevezetését célzó projektek irányítása, meglévő rendszerek üzemeltetési és szervezési tevékenységei, döntéselőkészítési és támogatási részvétel. A cél, a vállalatirányítási, üzleti intelligencia és elektronikus kereskedelmi rendszerek aktív támogatása. Megfelelő gyakorlat megszerzése után kisebb vállalkozásoknál akár menedzseri pozíciókra pályázhatnak, de multinacionális cégeknél magasabb vezetői posztok betöltésére is sikeresen jelentkezhetnek elsősorban az információmenedzsment területén.

A diploma megszerzése után az egyetem mester szintű (MSc) képzései is várják a fiatal szakembereket. Az egyenes ágú gazdaságinformatika mesterképzést szintén a Természettudományi Kar indítja. A kétféle szakterület ismerete révén azonban nyitva áll az út minden informatikai vagy gazdasági/üzleti területi MSc képzés irányába is. A közeljövőben doktori iskolánk is megalakul, ahova a legfelkészültebbeket várjuk majd.

Céges kapcsolataink

A gazdaságinformatikában napjainkban az érvényesül igazán, aki részt vesz és jól teljesít (multinacionális) cégeket képviselő szakemberek bevonásával szervezett emelt szintű kurzusainkon, az érintett cégeknél végzi szakmai gyakorlatát, illetve az egyetemi szakmai képzés befejezésével használható angol/német nyelvtudásra tesz szert. Például az IT Services Hungary – amely a Deutsche Telekom leányvállalata – pécsi irodája támogatásával több éve oktatjuk a világ vezető vállalatirányítási rendszerét. Ennek hatására a hallgatók mintegy kétharmada már az egyetem elvégzése előtt elhelyezkedik a munkaerőpiacon; akár helyben is az ITSH-nál. Sok hallgatónk megy azonban az SAP Hungary-hez Budapestre, illetve a náluk szerzett gyakorlattal Nyugat-Európában meghirdetett álláshelyekre. A mai jövedelmi viszonyok mellett szokatlanul előnyös, hogy a hallgatók már a diploma megszerzése előtt jelentős saját jövedelemre tehetnek szert, és önfenntartóvá válhatnak. Nem kell friss diplomásként hosszú hónapokig állást keresniük. Egy példa: vállalatirányítási rendszerek területén hallgatóink körülbelül 130.000Ft havi nettó fizetéssel kezdenek gyakornokként, ez egy-másfél éves gyakorlat után megduplázódik, és másfél-két és fél év után – projekt munkákkal – esetenként elérheti a havi 400.000Ft-os nettó fizetést.

Képzési jellemzők

A képzés kezdete: adott tanév szeptembere
A képzés helyszíne: PTE-TTK (7624 Pécs, Ifjúság útja 6.),
PTE-KTK (7622 Pécs, Rákóczi út 80.)
A foglalkozások formája: előadás, gyakorlat
A foglalkozások gyakorisága: naponta, órarend szerint (heti mintegy 24 kontaktóra)

Főbb tárgyak

Természettudományi, gazdasági/társadalmi és humán alapismere­tek; rendszertechnika, szoftvertechnika és információrendszer modul, differenciált szakmai (döntéstudományi) modul. A tárgyak egy részét angolul is oktatjuk, lehetőség van akár az angol nyelvű diákokkal is együtt is tanulni.

Továbbtanulási lehetőségek

Továbbtanulási lehetőségként elsősorban az Intézet képzési programjában található Gazdaságinformatikus mesterképzési szakot, illetve az Alkalmazott matematikus mesterképzési szakot ajánljuk. Természetesen a megszerzett diploma lehetőséget ad az ország vagy az EU bármely egyetemén való továbbtanulásra is, ahol a kiválasztott mesterszak előfeltétele a Gazdaságinformatikus BSc diploma megszerzése.

A város

Pécs Magyarország egyik legszebb városa, pezsgő diákélettel! A város vonzerejét jelzi, hogy sokan a diploma megszerzése után sem akarnak elmenni innen, annak ellenére, hogy könnyebb Budapesten, esetleg külföldön elhelyezkedni. Aki egzisztenciát tud teremteni helyben, az Pécsett marad.

Érdekesség

Nálunk található az ország legnagyobb klasszikus szuperszámítógépe, 6.2 terabyte memóriával, 496 terabyte háttértárral és több, mint 1300 Xeon maggal.

Szakfelelős

Prof. Dr. Jenei Sándor egyetemi tanár

Érettségi követelmények

Kettőt kell választani az alábbi tárgyakból: matematika, biológia, informatika, fizika, történelem.

Jelentkezési feltételek

A jelentkezés feltétele: érettségi bizonyítvány

Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése

Gazdaságinformatikus

A képzéssel kapcsolatos további információk:

PTE TTK Tanulmányi Osztály
7624 Pécs, Ifjúság útja 6.
E-mail: felveteli
Honlap: https://ttk.pte.hu/felvetelizok