Frissítve

2023. aug. 28.

Fényképek, videók

A Kémiai Intézet kiemelten fontos feladatának tartja a természettudományok, ezen belül pedig elsősorban a kémia népszerűsítését. Ennek egyik jól bevált eszköze kémiai kísérleti bemutatók, illetve érdekes tudományos ismeretterjesztő előadások tartása a nagyközönségnek, elsősorban általános- és középiskolásoknak. Ezen az oldalon néhány ilyen esemény videofelvétele tekinthető meg. Kollégáink előzetes egyeztetés után a dél-dunántúli régióban található iskolákban vagy egyéb közösségekben helyszíni bemutatók és előadások tartását is vállalják.

Dr. Felinger Attila akadémiai székfoglaló előadása, 2022. október 11.

Felinger Attila azt vizsgálta, hogy melyek azok az alapvető folyamatok, amelyek az elválasztások hatékonyságát befolyásolják. Megállapította, hogy a kromatográfiás oszlopok kialakítása alapvetően befolyásolja a kromatográfiás sávok szélesedését. A kromatográfiás elválasztások termodinamikai és kinetikai jellemzőinek meghatározása mindig is alapvető fontosságú volt a kölcsönhatások jellemzésére. Az elmúlt években rámutatott arra, hogy e jellemzők értékeinek kísérleti meghatározását számos ellentmondás kíséri. A kromatográfia számos területén heterogén kölcsönhatások alakítják a retenció mértékét, és az egyes kölcsönhatások jellemzése lehetetlen az elterjedten alkalmazott van ’t Hoff-ábrázolás alkalmazásával.

Dr. Kollár László akadémiai székfoglaló előadása, 2022. szeptember 13.

A különböző homogén katalitikus reakciók – a hidrokarbonilezésektől a keresztkapcsolási reakciókon át a gyűrűzárásokig – nagy mértékben bővítették a szintetikus kémikus eszköztárát. Ma már e reakciókat senki sem tekinti csupán valamiféle intellektuális játéknak, mint az pályám elején gyakran megtörtént. Az átmenetifémek koordinációs kémiájának – és különösen az átmenetifém-organikus vegyületek tulajdonságainak – alaposabb megismerése, a kezdeti félelmek legyőzése olyan csodálatos reakciókkal ajándékozott meg bennünket, amelyek a legváltozatosabb termék-családok szintézisében is megkerülhetetlenek.

Robban? Persze! Durran? Ez nálunk alap! Villan? Még jó! Szikrázik? Naná!

  • Dr. Kégl Tímea - Papp Tamara - Mikle Gábor
Bemutatónk során az érdeklődők a leglátványosabb kémiai kísérleteket tekinthetik meg, melyekkel bebizonyítjuk, hogy a kémia nemcsak bonyolult képletek és komplikált számítások, valamint hosszadalmas mérések szürke világa, hanem az egyik leggyönyörűbb és legizgalmasabb tudomány..

Lányok Napja

Lányok Napja - PTE TTK Kémiai Intézet, 2021.

Piromán advent a pécsi TTK-n

Adventi gyertyagyújtás úgy, ahogy a PTE TTK Kémiai Intézet munkatársai csinálják.

Mennyire veszélyes az ammónium-nitrát? – A bejrúti robbanás margójára...

A bejrúti robbanás kapcsán rengeteg ostobaság öntötte el a netet az ammónium-nitrát veszélyességét illetően. Voltak, akik az atombombával említették egy lapon; voltak, akik "csak" a puskaporral vették egy kalap alá. A videóban azt bizonyítjuk, hogy megfelelő tárolás és kezelés mellett az ammónium-nitrát nem veszélyes, és hogy egyáltalán nem egyszerű felrobbantani.

PTE TTK Online Nyári Egyetem, 2020. augusztus 3-7.

  • Dr. Lente Gábor: Drágakövek és nemesfémek
  • Dr. Lente Gábor: Homérosz, a csillagász

Hallgatóink kisfilmjei az MKE által hirdetett on-line kísérleti bemutató versenyre

2019 a periódusos rendszer nemzetközi éve volt. Ebből az alkalomból a Magyar Kémikusok Egyesülete non-stop kísérleti bemutató versenyt szervezett, melyre a Kémiai Intézet három hallgatója, Molnár Dóra, Illés Gergely és Réti Máté jelentkeztek.
A versenyre egy-egy rövid kisfilm készítésével lehetett nevezni, ez alapján történt a legjobb pályamunkák kiválasztása. Hallgatóink mindkét projektjükkel (A cink, illetve A vascsoport) bekerültek a 2019 november 19-én a BME-n lezajlott fináléba, a 10 legjobb pályázat közé.

A hallgatók felkészítő tanára Mikle Gábor volt.

Dr. Lente Gábor előadása az Akadémián, 2019. február 26.

Periódusos rendszer extrákkal címmel tartott előadást Dr. Lente Gábor 750 középiskolás diáknak az MTA Dísztermében – az előadásról részletesebben olvashat az MTA oldalán, ahol az előadáson készült fényképek és videó is elérhető.