Cádiz
Forrás: Pirisi Gábor

Frissítve

2023. szept. 26.

Külföldi részképzések

Minden hallgatónknak javasoljuk, hogy ha teheti, a képzés folyamán vegyen részt külföldi részképzésben. Nem tudjuk, kell-e bizonygatnunk, hogy valakinek, aki földrajzzal vagy földtudományokkal foglalkozik, mennyire hasznos, ha utazik, megismer más tereket és kultúrákat. Ezen az oldalon összegyűjtötték az ilyen programok számos előnyét, mi sem tudunk sokkal többet hozzátenni.

Intézetünk részéről:

  • segítünk megfelelő partnerintézményt találni, amely leginkább megfelel az érdeklődési körnek, lehetőségeknek;
  • igyekszünk befogadni minden kreditet, amit külföldön szerzel;
  • egyéni tanrend biztosításával, rugalmasan szervezett vizsgaidőszakkal segítjük, hogy hazai tanulmányaiddal is haladj;
  • igény esetén konzultációt, szakmai segítséget biztosítunk.

Mi vár Rád?

Mondanunk sem kell, elsősorban rengeteg élmény, tapasztalat, új kapcsolatok, szemléletmód, és még sorolhatnánk!
Az ERASMUS+ programban részt vevő egyetemek nagy része bejáratott gyakorlattal rendelkezik a bejövő hallgatók fogadására. Az Erasmus+ program leginkább egy teljes félévre vonatkozó ösztöndíjat biztosít a hallgatóknak. Az ösztöndíjas hallgatónak kötelező összesen három kurzust teljesítenie a kint töltött idő alatt, ezek kreditértékét pedig hazaérkezése után a Földrajzi és Földtudományi Intézetben elszámoljuk részére. A féléves részképzésen kívül lehetőség van szakmai gyakorlat külföldi teljesítésére is, amit az Erasmus finanszíroz. Ez nagyobb szabadságot ad a pályázóknak, mivel bármely országba utazhatnak, amely az Erasmus+ hálózatnak tagja. További előny, hogy a képzésben kötelező szakmai gyakorlat teljesítését is letudhatja a pályázó.

A CEEPUS ösztöndíjak féléves részképzésre, rövid tanulmányútra és csoportos tanulmányútra is lehetőséget biztosítanak a hallgatóknak. Olyan Közép-európai egyetemekre is ellátogathatnak a hallgatók, amelyek nincsenek az Erasmus+ hálózatban, például Szerbiába, Bosznia-Hercegovinába vagy akár Koszovóba is. A teljesítési kritériumok hasonlóak az Erasmus+ ösztöndíjakéhoz a féléves részképzés esetében, a rövidebb vagy csoportos tanulmányutak esetében viszont nagyobb szabadságot élvezhetnek az utazók.

Az Erasmus+ és a CEEPUS hálózatokon kívül a PTE része az EDUC egyetemi hálózatnak is, amely rendszeresen hirdet nyári egyetemeket, intenzív szemináriumokat és tanulmányutakat a partneregyetemeken. Az EDUC hálózatban szintén olyan partnerekkel találkozhat a pályázó, amelyek sem az Erasmus+, sem a CEEPUS hálózatban nem találhatók meg, ilyen például Norvégia.

Hogyan juthatsz ki?

Többféle pályázati lehetőség és program van. Teljes áttekintést nyújt a PTE mobilitási oldala.

Amire érdemes rákeresni

  • ERASMUS+ - a legnépszerűbb program az Európai Unió égisze alatt és támogatásával
  • CEEPUS – Közép- és délkelet-európai mobilitási program
  • EDUC - Európai Egyetemi Szövetség
  • Államközi ösztöndíjak: például DAAD, OEAD vagy a posztgraduális Fulbright ösztöndíj, általában némileg több utánjárást igényelnek, de rengeteg lehetőséget biztosítanak.

Legfontosabb partnereink

CEEPUS CEE GIS hálózat

GEOREGNET hálózat

Szerződött ERASMUS-partnerek

Nyugat-Európa

Közép- és Kelet-Európa

További felvilágosítás információ:

Dr. Máté Éva nemzetközi koordinátor

PTE Nemzetközi Igazgatóság