Vulcano
Forrás: Mánfai György

Frissítve

2022. jan. 12.

Földtudomány (MSc)

A képzés célja, adatai

Földtudományi szakemberre mindig szükség lesz, hiszen sem a nyersanyagkutatás, sem a környezetvédelem és -gazdálkodás, sem a modern technikai társadalom aktuális kérdései (pl. fenntartható fejlődés, klímaváltozás, megújuló energiák felhasználása) nem válaszolhatók meg földtudományi ismeretek nélkül.

Kiket várunk?

Mindenekelőtt olyanokat, akik elkötelezettek még két év tanulás és önmaguk fejlesztése mellett. Természetesen elsősorban azokat, akik alapdiplomájukat földtudományi BSc-n szerezték meg. Nem számít, hogy hol ütötték a pecsétet a diplomádra: örömmel látunk más intézményekben végzett alapokleveles földtudományi szakembereket. Számukra az új oktatók és a némileg eltérő szemlélet, valamint a gyönyörű város minden bizonnyal még érdekesebbé teszi majd a mesterképzésünket. Sok szeretettel várunk másokat is: például a műszaki földtudományok, környezettan, környezetmérnök vagy földrajz alapképzések végzőseit. A felvételi eljárás pontszámítási szabályait, valamint a szóbeli felvételi témaköreit a TTK felvételizőknek szóló oldalán találhatjátok meg.

Mire lesz jó mindez?

Mindenekelőtt arra alkalmas, hogy egyetemi tanulmányaid így váljanak teljesebbé. Miért érnéd be egy alapdiplomával, ha a hagyományos értelemben vett egyetemi végzettséget adó mesterfokú oklevél már csak két évnyire van? A mesterképzés létszámában kisebb, hangvételében személyesebb, mint az alapképzés, sokkal több lehetőség adódik arra, hogy mindenki elmélyedjen saját választott ismeretköreiben. Két év alatt nagyon sokat fogsz fejlődni, mind általános képességeid, mind pedig földtudományi szakismereteid terén, valódi kutatóvá válhatsz. A mesterképzést elvégzők között kiemelkedően magas az elhelyezkedési arány akár a Dél-dunántúli régióban is.

Mi vár Rád a két év alatt?

Földtudomány MSc

A mesterképzésen kicsit mások a hangsúlyok az alapképzéshez képest. Kevesebb a vizsga és kevesebb a konkrét megtanulnivaló. A hangsúly sokkal inkább az egyéni projekteken és a hallgató öntevékenységén van. A mesterképzés két éve alatt haladó szinten sajátíthatod el a földtudományok különböző ágaihoz kapcsolódó ismeretanyagot. Ennek részeként nagy hangsúlyt kapnak a műszeres laboratóriumi és gyakorlatorientált tárgyak (pl. Nagyműszeres anyagvizsgálat, Légkörfizika, Alkalmazott geofizika,

Földtani kutatás, Nyersanyag értéklánc). A kor követelményeinek megfelelően a képzés a geoinformatikai szoftverek és korszerű analitikai berendezések emelt szintű használatában is jártasságot biztosít (pl. Földtani folyamatok modellezése, Térinformatikai modellezés). A mesterképzés nem tagolódik specializációkra, de a Projektmunka és a Diplomamunka kurzusok során lehetőség van az egyéni érdeklődésnek megfelelő szakterületben való elmélyülésre. Mivel a képzési program sokkal kevésbé feszített, mint az alapképzésben, lesz időd például TDK-dolgozatot készíteni, vagy ha eddig nem tetted meg, külföldi részképzésre menni. Mesterszakos hallgatóként angol nyelvű kurzusunkból is válogathatsz elsajátítva a szaknyelv fortélyait is.

Mihez kezdhetsz a diplomáddal?

Mire a mesterképzést elvégzed, érettebben, tapasztaltabban és szakmailag felkészültebben vágsz neki az álláskeresésnek. Sokkal összetettebb problémák megoldására leszel alkalmas, és a fellépésed is magabiztosabbá válik majd. Az itt szerzett tudás jól konvertálható a munkaerőpiac számos területén. Okleveles földtudományi kutatóként a földtudományi ismereteket igénylő tervezői, fejlesztői, hivatali, szakértői és vezetői munkakörökben helyezkedhetsz el. A földtudományi szakember feladata sokrétű: van, aki ideje egy részében terepen dolgozik (pl. térképező geológus, bányafelügyeleti geológus), mélyfúrásnál lát el feladatokat (pl. ipari geológus, kutatási szakértő), laboratóriumban mikroszkóp vagy mérőműszer mellett tevékenykedik (pl. tudományos munkatárs, kutató-fejlesztő geológus), számítógépes szoftverekkel adatokat dolgoz fel, ábrázol vagy modellez (pl. rezervoár geológus, klímakutató), bányászati, földtani, környezetvédelmi, vízügyi hivatali szolgáltatást nyújt (pl. adattári szakreferens, vízgazdálkodási referens). Kutatási és ipari partnereink részben a szakmai gyakorlati lehetőségeket biztosítják, részben kiváló munkalehetőségekkel várják a végzett hallgatóinkat. Kiemelt partnereink: MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, Mecsekérc Zrt., Golder Associates (Magyarország) Zrt., Geochem Kft., Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat, Országos Meteorológiai Szolgálat). Ha ezek után még mindig úgy érzed, nem elég a tanulásból, és földtudós kutatóvá akarsz válni, vár a Földtudományok Doktori Iskola!

További információ Dr. Budai Tamás szakfelelőstől kérhető.

Tudj meg többet!