Kémia kísérlet
Forrás: TTK DH

Frissítve

2024. máj. 29.

Megújult OTKA - Nemzeti Kutatási Kiválósági Program

A legkiválóbb nemzetközi sztenderdek alapján megújítva, Nemzeti Kutatási Kiválósági Program (NKKP) néven folytatódik 2024-től a hazai tudományos kutatásokat csaknem négy évtizede támogató OTKA program.
Erre a célra a tavalyi 13,5 milliárd után idén bő 40 százalékkal több, 19 milliárd forint pályázati forrás érhető el, amelynek elosztásáról – a nemzetközi szakmai értékelő testületek ajánlása alapján – az újonnan létrehozott, Krausz Ferenc Nobel-díjas magyar fizikus által vezetett Kutatási Kiválósági Tanács fog döntést hozni.
Nemcsak a keretösszeg, hanem az abból elnyerhető egyes támogatások mértéke is számottevően emelkedik: az NKKP keretében 100-200 millió forint közötti támogatások érhetők el 2-4 éves időszakra az egyes alprogramok függvényében. Fontos elem, hogy az új pályázati rendszer elsősorban a nemzetközileg versenyképes tudományos kiválóságot támogatja, és ennek megfelelően a pályázatok benyújtása és értékelési folyamata angol nyelven történik.
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapon belül elkülönített 19 milliárd forintos keretösszegből az NKKP 5 alprogramja a világban sikeres jó gyakorlatokhoz, többek közt az ERC pályázati rendszeréhez igazodva, kiválósági alapon segítik a hazai kutatásokat.

1. alprogram EXCELLENCE kutatási pályázat
A kategória azokat célozza, akik már indultak ERC-pályázaton, és ott megfelelő szakmai értékelést értek el, de forráshiány miatt végül nem nyertek támogatást. Számukra a kiemelt finanszírozási lehetőség– max. 2 évre 200 millió forint összegben biztosítja az ígéretes kutatások folytatását és a felkészülést egy kötelezően vállalt újabb nemzetközi megmérettetésre.
A beadás folyamatos, legkésőbb 2024. szeptember 19. 16:00

2. alprogram ADVANCED kutatási pályázat
Az ADVANCED kategóriában tapasztalt kutatók juthatnak 4 évre akár max. 120 millió forint támogatáshoz.
Beadási határidő: 2024. június 19. 16:00

3. alprogram STARTING kutatási pályázat
A STARTING kategória a doktori fokozatot legfeljebb 7 éve megszerzett fiatal kutatókat támogatja, 4 évre max 100 millió forint támogatást nyerhetnek.
Beadási határidő: 2024. június 19. 16:00

4. és 5. alprogram Magyar-osztrák és magyar-szlovén nemzetközi együttműködésen alapuló kutatási pályázat
A támogató szervezetek közötti bilaterális megállapodásokon alapuló, nemzetközi kutatási együttműködéseket segítő (NN típusú) két alprogram célja továbbra is a magyar tudomány nemzetközi beágyazottságának erősítése, hazai kutatócsoportok és külföldi partnereik közös kutatásainak támogatása a magyar-osztrák és a magyar-szlovén relációban.
Beadási határidő: 2024. június 17. 16:00

PTE Projekt regisztrációs adatlap TTK

NKFIH tájékoztató a megújult pályázatról - NKKP infonap felvétel a youtube-on

A Nemzeti Kutatási Kiválósági Program 2024-es felhívásai kapcsán a PPMI online tájékoztatót tart az NKKP pályázatokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. A tájékoztatót Latyák Helga, a Pályázat- és Projektmenedzsment Igazgatóság projektmenedzsere tartja 2024. május 21-én 13:00-kor Teams alkalmazásban.
A kapcsolódáshoz szükséges link: NKKP 2024 Online tájékoztató
A tájékoztatóról felvétel készül, az előadás anyaga a későbbiekben a Pályázat- és Projektmenedzsment Igazgatóság honlapján lesz elérhető.